Wat is Dru?

Typisch DruYoga

DRU is een van de populairste vormen van yoga in Nederland. In de afgelopen 30 jaar heben we gezien hoe doeltreffend DRUyoga is in de zakenwereld, in ziekenhuizen, op scholen en universiteiten en in sportcentra. Het traint je om terug te vallen op een positief ontspannen gevoel als je je draai even kwijt bent. Er wordt gewerkt met  DRU flow. Dit zijn  unieke bewegingsreeksen. Op een vloeiende manier beweeg je je door de asana’. Asana’s zijn therapeutische houdingen, die zo kenmerkend zijn voor yoga. Je geniet van de dynamiek en laat stress los.

Het is de zachte en toch stevige kracht van de beweging, de aandacht en de adem die samen zorgen voor een verandering in je gevoel: een soort “shift”.  Zo kun je weer fris en enthousiast kijken naar situaties die je daarvoor als zwaar ging ervaren.

Ik ben de boom

ik ben de zee

ik adem met de winden mee

er is geen voor, er is geen na

alles is een, waar ik ook ga

Thich Nhat Hanh

 • Bewegen met zachte gewrichten.
 • Bewegen vanuit de kernstabiliteit van het lichaam. De hara is hier een onderdeel van.
 • Een combinatie van de vloeiende bewegingen, adem en het bewust aanwezig zijn in je lichaam.
 • Humor en lichtheid. De lachspieren worden niet vergeten.
 • Omdat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat wij met electromagnetische veld van het hart meer invloed op ons lichaam en leven blijken te hebben dan met het electromagnetische veld van onze hersenen, wordt in elke serie bewegingen de verbinding met de kracht het hart gezocht.

Effecten Dru

In 2005 heeft een onderzoek plaats gevonden in Engeland, Nederland en Australië waar ruim 440 mensen aan meededen. Degene die aan het onderzoek meewerkten, volgden wekelijks een DRU yogaklas. Hieronder volgen enkele van de onderzoeksgegevens:

DRUyoga is een krachtig middel om fysiek energie en vitaliteit te vergroten:

 • 85 % zegt dat ze meer energie hebben gekregen
 • 82 % merkt een verbetering aan het uithoudingsvermogen
 • 92 % geeft aan dat het lichaamsbewustzijn is toegenomen
DRUyoga helpt mensen met rugklachten:

 • 72 % ervaart positieve verandering in rugklachten
 • 93 % bemerkt grotere flexibiliteit aan de wervelkolom en de gewrichten
 • 84 % ziet een verbetering van de spierspanning in het gehele lichaam, een significante factor bij het verminderen van rugklachten.
DRUyoga kan helpen om op een positieve manier in het leven te staan

 • 84 % zegt dat de gemoedstoestand is verbeterd
 • 83 % voelt zich emotioneel evenwichtiger
 • 91 % zegt dat het helpt om negatieve gedachtes kwijt te raken
 • 81 % vindt dat het zelfvertrouwen is toegenomen

De tijdens de les uitgevoerde technieken hadden alle tot doel het mobiliseren van de wervelkolom en de omliggende structuren. Beweeglijkheid is van essentieel belang voor lichamelijke structuren. Vandaar dat ik denk dat het volgen van jouw lessen voor mensen met lichamelijke klachten een hele goede zaak is.

Joost Tijssen, ostheopatie, info@tijssen-ostheopatie.nl

De DRUyoga lessen helpen mij om bij mezelf te komen. Ik ben een druk mens met een volle agenda en wil nog wel eens voorbij gaan aan mijn eigen behoeftes. Marianne wijst in de les telkens op het belang van de balans tussen je grenzen en mogelijkheden. Als je je daarvan bewust bent, kun je beter beslissen wat wel OK of niet OK is.

Erna Flikkema

3 jaar geleden ben ik met yoga begonnen. En wat een goede keuze om DRUyoga bij Marianne te doen. Elke les is een inspiratie voor lichaam en ziel. Ik heb weer contact met mezelf gekregen en voel me fitter. Ik vind het heerlijk om elke week naar yoga te gaan.

Mariëlle Pullen

Eens in de week is het gewoon lekker om anderhalf uur alle lijstjes aan de kant te schuiven en opgebouwde spanning met yoga uit hoofd en spieren te verjagen. Ik merk het aan het einde van de week direct als ik om wat voor reden dan ook de batterij op woensdagavond (mijn yoga-avond) niet heb kunnen opladen.

Ewoud Snijdoodt

Ik volg nu 5 jaar DRUyoga bij Marianne. Wat ik zo fijn vind aan de lessen vind is dat je ze op elk niveau kan volgen. De makkelijke variant van een serie bewegingen komt aan bod, maar je kunt ook doorgaan voor een uitdaging. Hiermee kun je uit de les halen waar jij die dag behoefte aan hebt. Ik ben met yoga begonnen omdat ik telkens last had van mijn nek en schouders, waardoor ik ook veel last van hoofdpijn had. Daar heb ik nu nagenoeg geen last meer van. Het is echt anderhalf uur voor jezelf in de week en je wordt er nog soepeler van ook!

Lisette Noodelijk

Ik heb een aantal jaren met veel plezier 1x per maand een individuele yogales bij Marianne gevolgd. Ik heb twee chronische aandoeningen waardoor gedoseerd bewegen erg belangrijk is om blessures te voorkomen. Marianne leverde maatwerk aan mij, door de oefeningen aan mijn mogelijkheden aan te passen. In de loop der jaren heb ik vriendschap kunnen sluiten met mijn lichaam. Dat is mijn grootste winst.

Christien Bogers